Bir e-ticaret işletmeniz varsa, bütçe hazırlama ve planlama aşaması kritiktir. Bütçe hazırlama aşaması, finansal durumunuzu kontrol etmenizi ve fonlarınızı daha verimli kullanmanızı sağlayacaktır, bu da birçok planın başarısız olmasının ana nedenidir. Çünkü iş odaklı girişimciler sahip oldukları bütçelerini hazırlama kısmını kaçırdıkları için, ellerindeki maddi olanağı doğru şekilde kullanamazlar. Uzun vadede bu da girişimi öldürecektir. Peki, bütçe hazırlamanın aşamaları nelerdir?

Gelir kaynağınızı belirleyin

Öncelikle sabit bir gelir kaynağı belirlemelisiniz. Her ay planınıza ne kadar para harcanabileceğini ve paranın nereden geldiğini belirlediğinizde bütçe yönetimini ve planlamayı daha rahat hale getirebilirsiniz. Gelir kaynağınız belirsiz olduğunda, aldığınız parayı kontrol etmek zor olacaktır. İşletmenizi doğru planla yürütmek için ay başında cebinize girecek parayı tahmin edebilmeniz gerekir.

Acil durum bütçesi belirleyin

Hangi durumun ne zaman başınıza geleceği belli olmaz. Doğal afetler, ekonomik krizler, tahsilatlarda ani artışlar sırasında yaşanabilecek her türlü sorun, nakit akışınızı ve bütçe planlamanızı bozabilir. Bu durumda ağır yükü azaltmak için acil bir bütçe yapmanız gerekir. Acil durum bütçenizi banka hesabınızda tutmak ve elinize fazladan maddi olanak geçtiğinde bu bütçeyi artırmak, gelecekte yaşanabilecek herhangi bir sorun için çok etkili olacaktır.

Sabit ve değişken maliyetlerinizi belirleyin

Gelir kaynağının belirlenmesi kadar giderlerin belirlenmesi de önemlidir. Bu iki parametreyi programa koyduktan sonra işletmeye ne kadar para yatırılabileceğini bilecek ve buna göre stratejiler oluşturabileceksiniz. Giderleri düşünmeden bütçenizi yönetmeye çalışırsanız, yanlış hatalar iflas etmenize neden olabilir. Değişken maliyetlerinizi ve sabit maliyetlerinizi belirlemelisiniz. Çünkü ne kadara mal olacağını bilmediğinizde, bir ücret ödemeniz gerekecek. Bu duruma hazırlıklı olmalısınız. Listede aylık sabit ve değişken ücretler hazırlamak faydalı olacaktır.

Zarar Tablonuzu Belirleyin

Şirketiniz etkileyici görünse de, pozitif bir nakit akışınız yoksa, para kaybetmeniz an meselesidir. Bu nedenle gelir gider tablosunu çıkardıktan sonra zarar tablosuna dikkat etmeniz gerekir. Yeni girişimciler, zarar görüp görmediklerini ciddi olarak düşünmedikleri için ani gelir kaybıyla karşı karşıyadır. Bu, uzun süre bir şey satabilseniz bile, parayı bankaya yatıramayacağınız anlamına gelir.

Sonuç

Yeni bir e-ticaret işletmeniz varsa, parayı kontrol etmelisiniz. Her ay şirketten alınan fonları ve şirkete akan fonları bilmeli ve kontrol etmelisiniz. Masrafları açıklamazsanız ürünü satarken kar payının nereye akacağını bilemezsiniz ve geleceği tahmin edemezsiniz. Aynı şey gelir tablosu yapmamak için de geçerli. Her ay cebinizde ne kadar para olduğunu bilmiyorsanız, şirketiniz için yeni bir pazarlama stratejisi geliştirmek zordur. Amacınız para kazanmak olduğu için kayıplarınızı mutlaka kontrol etmelisiniz. Tabii ki ilk zamanlar zarar edeceksiniz. Ancak, bu kaybın farkında değilseniz, gelecekteki satışlardan elde ettiğiniz kar zarara gidebilir. Bu durum motivasyonunuzu azaltacaktır.