Ürün İadeleri E-Ticarette Nasıl Yönetilmelidir? 

Müşteriler alışveriş sonrası bazen kararlarını değiştirmekte ve aldıkları ürünü iade etme talebinde bulunabilmektedirler.  Bu iadenin sebebi müşteri tercihi de olabilir firma kaynaklı da olabilir. 

Ürün iade sürecinde ve ürün iade edilmeden önce nasıl bir strateji belirlenmelidir? 

  1. İade koşulu belirlenmeli: Ürünün satış aşamasında hangi koşullarda ürünün iade edilebileceği  gibi şartlar belirlenmeli ve bu müşteriye sunulmalıdır. Bunu sunduğunuzda müşteri  sunduğunuz şartlar dışında başka bir sebeble ürün iade talebinde bulnmayacaktır.
  2. Ücret iadesi: Müşteriler kargo ücreti ödenen ürünlerin iadesi konusunda tekrar düşünüp karar verebilmektedir.
  3. Müşteri iletişimi: Satışlarınız sonrası iade talepleriyle ilgili olarak müşterilerinizin sizle iletişime geçmesini teşvik ediniz. Bu şekilde yaşanan iade talebine çozüm sunabilirsiniz. Müşterinin ürünle ilgili yaşadığı sıkıntılara  önem vermeli ve iyi bir şekilde dinlemelisiniz. İade ile ilgili tartışma ortamına girmemelisiniz. Bu sayede ürün iade sayılarını azaltarak müşteri memnuniyetini arttırmış olursunuz.
  4. Ürün iade nedenini araştırma: Ürünler hakkında geri bildirim sürecinin taramasını yaparak siparişlerle ilgili iletilen sorunları incelemeli ve olumsuz bildirimleri ortadan kaldırma yoluna gitmelisiniz. Ürünlerle ilgili iade taleplerinde sorunu iyi tespit etmeli ve müşteriyere uygun çözüm yolları sunmalısınız.