Pazaryerinde  satışa sunulan bir ürünün  o ürünü tamamlayan başka bir ürünle beraber satışa sunulması ve müşterinin bu iki ürünü birlikte satın almasını sağlayacak yönteme çapraz satış denir. Bu yöntemle müşterinin yaptığı harcama miktarı arttırılabilecektir. Örneğin İnternetten bir telefon  satın almak istediniz. Ödeme ekranına geldiğinizde size alternatif fiyatlı bir kulaklık  satışa  sunuldu. Bu satış sistemi çapraz satıştır.

 

Çapraz satış yaparken şu başlıklara dikkat etmeliyiz:

  1. %25 kuralı: Çapraz satışa sunulan ürününün fiyatı asıl ürün fiyatının %25' i kadar olmalıdır. Örneğin 100 liralık bir ürünü almak isteyen bir müşteriye sunacağınız çapraz ürünün fiyatı 25 lirayı geçmemelidir.
  2. Çapraz satış yapacağınız ürün içeriği: Tüketiciye sunacağınız çapraz ürün muhakkak alacağı ürünle alakalı olmalıdır.
  3. Çapraz ürünün müşteriye sunumu: Ürün sunumunda birbiriyle alakalı ürünleri birarada sunmaya ve birkaç ürünle kombin yapmaya dikkat etmelisiniz.
  4. Ürün davet kalıpları: Müşteriye ürün tercihi sunarken şu gibi kalıplardan faydalanabilirsiniz. Bu ifadeleri okuyan tüketiciler sunduğunuz çapraz ürünlere göz atma ihtiyacı duyacaktır.Tavsiye edilen ürünler!“, “Şuna da göz atın“, “Bu ürünü alanlar şunları da aldı“, “Sizin için seçtiğimiz ihtiyacınız olabilecek diğer ürünlere göz atın!” gibi ifadeler kullanabilirsiniz
  5. Ürün paketleri hazırlama: Hazırlayacağınız birbiriyle alakalı  paket ürün grupları sayesinde müşteriye farklı alışveriş seçeneği sunabilirsiniz.
  6. Çapraz Ürünü indirimli sunma: Sunulan yan ürün indirimli olmalıdır. Telefon örneğinde olduğu gibi telefonla alakalı ürünleri aklınıza getirin. kulaklık, kılıf  gibi. Bu ürünler her nekadar aksesuar sayılsa da tüketiciler tafafından muhakkak kullanılan ürünlerdir. Bu ürünleri indirimli olarak satışa sunmak tüketicilere cazip gelecektir.
  7. Zaman limiti koyma: Çapraz satış yöntemini etkili kılmak için müşterilerin hızlı bir şekilde eyleme geçmelerini de sağlamanız gerekir. Bu nedenle de onlara  zaman kısıtlaması olan fırsatlar sunmanız, bu fırsatı kaçırması durumunda ürünü alamayacağı hissiyatı uyandırmaktır. Bu sayede tüketici hemen eyleme geçme ihtiyacı duyacaktır.