Pandemi sürecinde online satışlar yüksek bir hacim oluşturmaktadır. Bu alışveriş sürecinde müşterinin  alışveriş kararları üzerinde etkili olan birçok husus vardır. Tüm bu hususlar mağaza satışlarına etki etmektedir. Müşterinin alışveriş sürecindeki tercihlerini etkileyen  başlıklar şunlardır: 

  1. Ürünlerin satış fiyatı:  Müşteriler online alışveriş sürecinde birçok firmanın sayfasını ziyaret etmekte ve aradığı ürüne ait fiyat karşılaştırması yapmaktadır. Satıcılarında rakip firmalara  ait ürün fiyatlarını takip etmeleri ve buna göre kendi mağazalarına ait değerlendirmeleri yaparak  satacağı ürünlerin fiyatlarını belirllemeleri gerekmektedir.
  2. Ürünün kalitesi: Müşteriler ürün kalitelerini alışveriş yapmadan önce araştırır ve güven duydukları markalara göre alışveriş tercihlerini yaparlar. Pazaryerinde sattığımız ürünlerin  satışını arttırmak için kaliteyi ön plana çıkaracak hareketler yapmalı ve alıcılarda memnuniyetsizlik oluşturacak kalitesiz ürünlerin satışı yapılmamalıdır.
  3. Kargo Maliyeti: Müşteri profilleri alışverişlerde genellikle ücretsiz kargolu alışverişi tercih ederler. Ürünün kargo ücreti varsa müşteri alışveriş sepetini terketmektedir. Pazaryeri satışlarında ücretsiz kargo imkanını müşterilere sunmak mağazamıza avantaj sağlamaktadır.
  4. Ürün Teslim Süresi: Müşteriler satın aldıkları ürünün en kısa zamanda kendilerine teslimini isterler. Bu da alışveriş sürecinde müşterinin karar vermesinde önemli bir etkisi vardır.

  5. Müşteri Yorumu: Müşterilerin aldıkları ürün hakkında yaptılları yorumlar diğer tüketicilerin alışverişleri üzerinde önemli bir etki yapmaktadır. Olumlu kullanıcı yorumu ne kadar fazla olursa müşterilerin ürünlerinizi tercih oranı da o kadar artacaktır.

  6. Ürün iade hakkı: Tüketiciler bazen aldıkları üründen memnun kalmazlar ve ürünü iade etmek isteyebilirler. Satıcı olarak iade için gerekli olan ön şartlarınızı belirlemeniz ve müşterilerinizi  bu şartlar hakkında bilgilendirmelisiniz.

  7. Ödeme kolaylığı: Alışveriş sonrası ödeme işlemlerinde müşterinin aklında soru işareti uyandıracak ifadeler yer almamalıdır. Ödeme sayfasında yer alan gereksiz unsurlar kaldırılmalı ve  güven uyandıracak kolay kullanım sunan bir ödeme sayfası oluşturmalısınız.