Her sektörde olduğu gibi e-ticarette de bazı zorluklar vardır. e-ticaretteki zorluklardan bir tanesi de ürünlerin iade edilmesidir. e-ticaret, neredeyse tüm girişimcilerin proje oluşturduğu ilk sektör olabilir. Kendi işini kurmak isteyenler öncelikli olarak bir e-ticaret sitesi açmaya çalışacaktır ve bu siteden bir şeyler satmaya odaklanacaktır. Ancak siteyi kurmaktan ilk ürününü satmaya kadar birçok zorlanacağı unsur olacaktır. Bu zorlayıcı unsurlar ilk ürününü satmayı başardıktan sonra da devam edecektir. Düzenli sipariş almayı başarmış e-ticaret firmalarının uğraştıkları büyük bir sorun da iade sayılarıdır. Eğer bir e-ticaret sayfanız varsa ve fazla sayıda iade alıyorsanız bu sorunu nasıl çözeceğinize gelin beraber bakalım.

Müşteri Ürünü Neden İade Eder?

      İade almanızın elbetteki birçok nedeni olabilir. Eğer iade sayınızı düşürmek istiyorsanız öncelikli olarak müşterilerinizin ürünü neden iade ettiklerini iyi anlamanız gerekmektedir. Ürününüzde sıkıntılı bir durum mu var, kargo şirketiniz kötü teslimat süreci mi sunuyor, satış sonrası memnuniyetiniz mi zayıf, yoksa farklı sorunlar mı var? Problemin ne olduğunu doğru anladığınızda çözüm bulmanız bir o kadar kolay olacaktır. Eğer ürününüzde bir sorun varsa ya da müşterilerinizden bu konuda bir geri dönüş alıyorsanız ürününüzdeki sorunu çözmeye çalışmalısınız. Ya da kargo şirketiniz zamanında teslimat gerçekleştirmiyorsa ya da ürünleri hasarlı gönderiyorsa bu noktada farklı bir karar almalısınız. Peki ürünün iade sürecinde müşteriyle kurduğunuz iletişim ne kadar önemlidir? 

Müşteriyle İletişiminizi İyi Kurun!

       İade sürecinde müşteri ile kurulan iletişim e-ticaret sektörünün en önemli konularından biridir. Bu süreçte yapacağınız etkili konuşma ile karşınızdaki müşterinizi ürünü iade etmekten vazgeçirebilir ya da ona marka güvenliğiniz ile alakalı bir armağanda bulunabilirsiniz. Bu tarz küçük hediyeler ile marka itibarınızı korumuş olursunuz. Bunların hiçbirini yapmak istemiyorsanız bile en azından müşteriniz ile iletişime geçmeli, iadesini onaylamalı ve ılımlı bir yaklaşım sergilemelisiniz. Bu sayede marka bilinirliğiniz de ön plana çıkacaktır ve aynı müşteriden bir süre sonra tekrar sipariş alabilirsiniz.

İade süreçlerindeki sebepleri iyice analiz ettiğiniz zaman ve bu analizlerinizin üzerinde çeşitli çözümler planladığınız zaman iadelerinizin azaldığını siz de belirgin bir şekilde göreceksiniz.